• Building tomorrow through smart energy solutions

1.0 Aanvraag

1.1 Maandbedrag berekenen

1.1.1 Online een energie aanvraag doen?

1.1.1.1 Stap 1 – Klik op de knop
Interesse in wat wij u kunnen aanbieden? Via de rekentool onder het kopje ‘Energielevering’ op onze website berekent u in een paar seconde uw nieuwe maandbedrag.

1.1.1.2 Stap 2 – Vul uw gegevens in
Om u een passend aanbod te doen, hebben wij een aantal gegevens nodig. Uw postcode, huisnummer (met optioneel een toevoeging), stroom- en gasverbruik per jaar. Het is ook mogelijk om alleen stroom of alleen gas mee te nemen in de berekening. Klik dan op ‘Ik heb geen gas’ of ‘Ik heb geen stroom’.
Hebt u een slimme meter? Dan heeft de meter meerdere telwerken. Dit noemen wij een dubbel telwerk. Eén voor ‘dal’ en één voor ‘normaal’. Beide waarden vindt u (doorgaans) terug op vorige jaar- of eindrekeningen. Weet u alleen uw totaalverbruik? Dan vult u dit in en klikt u op ‘Dubbel telwerk’. Wij maken dan automatisch een verdeling, waarbij wij uitgaan van 60% van het verbruik op normaal en 40% op dal.
Hebt u zonnepanelen op uw dak? Goed bezig! Wij verrekenen direct uw teruglevering met uw stroomverbruik. Dit ziet u direct terug bij de berekening van het maandbedrag. Zo hebt u direct voordeel van uw zonnepanelen. Geef aan dat u stroom teruggeleverd aan het stroomnet en vul het aantal kWh’s per jaar in.

1.1.1.3 Stap 3 – Kies uit ons contract aanbod
U kunt kiezen uit een Flexcontract met uurtarieven en een opzegtermijn van een maand óf kies voor een Vastcontract van 1, 2 of 3 jaar. Wij begrijpen heel goed dat u wilt weten hoe wij tot deze bedragen zijn gekomen. Klik op ‘Prijsopbouw’ en zie alle tarieven die leiden tot uw maandbedrag. Zit er een contract tussen dat past bij uw behoeften? Klik dan op de knop en rond uw energie aanvraag af.

1.1.2 Hoe berekenen jullie mijn maandbedrag?

Natuurlijk wilt u even narekenen of alles wel klopt. Daarom laten wij altijd zien hoe wij tot een bepaald bedrag komen. Dit maken wij inzichtelijk bij uw aanmelding, in uw contract en facturen, elke dag (tot en met uur verbruik) en in uw jaar- en eindrekening. Wij vinden dat de oorsprong van elk getal duidelijk moet zijn. In dit artikel leggen wij uit hoe wij bij uw aanmelding voor het eerst tot een maandbedrag komen.

1.1.2.1 Welke gegevens wij nodig hebben
Om een maandbedrag te kunnen berekenen, hebben we een aantal gegevens van u nodig. Daarom vragen wij eerst om de volgende velden in te vullen:

Op basis van uw postcode en huisnummer bepalen wij wie uw netbeheerder is en welke netbeheerkosten wij moeten doorbelasten. Hetzelfde geldt voor de gasregio waar u in valt. Voor de rest vragen wij uw stroom- en gasverbruik per jaar. Wij verdelen dit verbruik vervolgens over twaalf maanden. Weet u niet precies hoeveel energie u per jaar verbruikt? Dat is geen probleem. Voor de zekerheid controleren wij de landelijke energie registers. U kunt er overigens ook voor kiezen een inschatting te doen op basis van het aantal personen en het soort huis waarvoor u een aanbod wilt ontvangen.

1.1.2.2 Hoe berekenen wij het maandbedrag
Nu wij de beschikking hebben over alle basisgegevens, kunnen we gaan rekenen. Bij het aanmelden via de website ziet u op een gegeven moment alle aanbiedingen op een rij. Klik op “Prijsopbouw” om het onderstaande tevoorschijn te halen.

Energielevering prijsbouw vast

1.1.2.3 Normaal- en daltarief per kWh
In de ´Prijsopbouw´ ziet u dat wij bij vaste contracten standaard rekenen met een normaal- en daltarief voor stroom. Het is ook mogelijk om een enkel tarief aan te vragen. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice. Voor gas rekenen wij één tarief voor elk uur van de dag. In het voorbeeld hierboven is een prijs voor normaaltarief stroom te zien van €0,059 en voor gas €0,20465. Deze bedragen zijn allemaal exclusief 21% belasting. In deze tarieven zijn wél al inkoopkosten, energiebelasting en opslag duurzame energie (en voor gas regiotoeslag) meegerekend. Wij vinden dat u ook mag zien hoe dat is opgebouwd. Transparanter kan niet.

1.1.2.4 Inkoopkosten
Alle energie die u nodig heeft, wordt ingekocht op de beurs. Hier zitten inkoopkosten aan verbonden. Deze kosten (zonder extra marge) belasten wij aan u door per kWh stroom.

1.1.2.5 Energiebelasting en ODE
Per kWh betaalt u twee soorten belasting. De eerste soort is energiebelasting. Het doel van energiebelasting is om ons bewuster om te laten gaan met energie. De tweede soort belasting is ODE oftewel opslag duurzame energie. Deze belasting wordt gebruikt om vervolgens te investeren in duurzame oplossingen voor heel Nederland.

1.1.2.6 Gasregio per m³
Gasregio’s houden rekening met hoever u van de gasvelden in Groningen woont. Hoe verder u van Groningen af woont, hoe verder het gas getransporteerd moet worden en hoe hoger de transportkosten.

1.1.2.7 Netbeheerkosten
In Nederland zijn er totaal zeven netbeheerders. Elk met zijn eigen gebied. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het hele energienet in zijn gebied. Elke netbeheerder hanteert een eigen tarief. Dit tarief achterhalen wij aan de hand van uw postcode. Vroeger ontving u rechtstreeks een factuur van de netbeheerder. Tegenwoordig is dat niet meer zo en vindt u alle kosten terug op één rekening.

1.1.2.8 Vermindering Energiebelasting
Iedereen met een stroomaansluiting die stroom verbruikt, heeft recht op vermindering energiebelasting. Hoe hoog deze korting is, wordt bepaald door de Belastingdienst. U krijgt de vermindering op energiebelasting, omdat de overheid vindt dat energie een basisbehoefte is.

1.1.2.9 Maandbedrag
Alle kosten bij elkaar opgeteld vormt het maandbedrag. Dit maandbedrag is inclusief BTW.

1.1.2.10 Opnieuw berekenen
Zijn wij uitgegaan van de verkeerde gegevens? Geen enkel probleem. Klik in dat geval links onderaan op de knop ‘Opnieuw berekenen’ en werk u gegevens bij.

1.2 Contract aanvragen

1.2.1 Hoe vraag ik een energiecontract aan?

Wilt u een energiecontract aanvragen? Dan kunt u dit volledig online afronden. U start altijd met de berekening van uw nieuwe maandbedrag. Kies vervolgens een contractsoort die het beste past bij uw wensen en behoeften. Vul daarna uw persoonlijke gegevens in. Controleer en accordeer de voorwaarden van het contract. Wij controleren vervolgens uw aanvraag en bespreken eventuele wijzigingen met u. Klopt nu alles en gaat u akkoord? Dan bent u klant. Wij regelen uw nieuwe energieaansluiting of overstap. Uiteraard houden wij u hierover op de hoogte.

1.2.2 Voeren wij een spoedaansluiting uit?

Een spoedaansluiting verzorgen wij enkel in het volgende scenario. Hebt u een nieuwe woning of ruimte en wordt u door de regionale netbeheerder verzocht om een energieleverancier te regelen? Dan verzorgen wij mogelijk binnen één dag uw nieuwe energiecontract. Voor een andere reden nemen wij geen spoedaanvragen in behandeling. Er geldt altijd een minimale bedenktermijn van veertien dagen.

1.2.2.1 De bedenktermijn vervalt wel
Hiermee zien wij af van de standaard veertien dagen bedenktermijn. Kies tijdens de online energie aanvraag voor de ingangsdatum ‘Zo snel mogelijk’ en wij wijzigen de ingangsdatum handmatig zodra de aanvraag bij ons binnenkomt.

1.2.2.2 Mits een bewijs van verhuizing
Wij vragen u dan om een bewijsstuk waarin de startdatum van de koop of huur te zien is. Daarnaast hebben wij uw volledige naam en het nieuwe adres nodig. Kloppen deze gegevens, dan passen wij (in overleg met u) de ingangsdatum aan. Het is gebruik om de levering van energie te starten op de dag van de sleuteloverdracht. Ligt deze in het verleden, dan komt de ingangsdatum op vandaag te staan.

1.2.3 Wanneer betaal ik een opzegboete?

Hebt u een vast contract? Controleer dan tijdens het aanvragen van een nieuw energiecontract altijd even wanneer uw huidige energiecontract afloopt. Wilt u eerder weg, dan breekt u het contract en kan er een opzegboete in rekening worden gebracht door uw huidige energieleverancier.
Stapt u over en kiest u een ingangsdatum die te vroeg is op basis van uw huidige energiecontract? Dan vragen wij nogmaals om uw akkoord. U neemt dan zelf het risico van een eventuele opzegboete.

1.2.4 Heb ik een slimme meter nodig om klant te worden?

Om gebruik te maken van onze dienstverlening, hebt u een slimme meter nodig. Als energieleverancier zijn wij volledig voorbereid op de toekomst en de slimme meter maakt daar deel van uit. De slimme meter kan ons automatisch meterstanden doorgeven, op basis waarvan wij uw verbruik kunnen uitrekenen. Wij geven u ook inzicht in deze gegevens. Zo kunt u precies zien hoeveel energie en op welke momenten u verbruikt. Inzicht is in onze ogen de eerste stap richting besparen.

1.2.4.1 Ik heb nog geen slimme meter
Hebt u nog geen slimme meter? Vraag er dan een aan bij ons. Wij bestellen deze vervolgens bij uw netbeheerder. De netbeheerder neemt dan contact met u op om een spoedinstallatie te plannen. De kosten voor een slimme stroom- en gasmeter is €72,60 incl. BTW. Hebt u alleen nog een gasmeter nodig, dan betaalt u €67,76 incl. BTW.

1.2.4.2 Mijn slimme meter komt er al aan
Hebt u een brief gekregen dat de slimme meter eraan komt? Kies dan tijdens de online aanvraag bij stap 1 ‘Gegevens’ voor de tweede optie ‘Ik krijg binnenkort een slimme meter van mijn netbeheerder’ onder de vraag ‘Heb jij een slimme energiemeter?’. Na de aanvraag controleren wij de afspraak voor installatie voor u en kunnen wij aan de slag met de levering van onze groene stroom en gas.

1.2.5 Vergoeden jullie mijn opzegboete?

Wij bieden u voordeel door energietarieven tegen de inkoopprijs te leveren. Wij zijn transparant over de prijsopbouw van een maandbedrag en komen niet stilzwijgend met verhoogde energietarieven nadat de contractduur is verlopen. Wij controleren uw energie aanvraag op de eventuele einddatum van een lopend energiecontract en bijbehorende opzegtermijnen. Wij stellen u hiervan op de hoogte. Zo voorkomen wij opzegboetes voor u. Kiest u ervoor om eerder uit het energiecontract te stappen bij uw huidige energieleverancier, dan betaalt u zelf de opzegboete.

1.2.6 Wat is mijn bedenktermijn?

Nadat wij de leveringsovereenkomst hebben bevestigd, kunt u de leveringsovereenkomst binnen veertien kalenderdagen ongedaan maken. U hoeft ons niet uit te leggen waarom. Na veertien kalenderdagen is het leveringsovereenkomst rechtsgeldig en kunt u niet meer kosteloos opzeggen.

1.2.7 Zeggen jullie mijn vorige contract op?

Wij zeggen uw huidige contract op tegen de datum dat wij starten met het leveren van uw energie. Op dat moment laten wij uw huidige energieleverancier weten dat wij de levering van energie gaan verzorgen en dat zij kunnen stoppen met factureren. Ook uw netbeheerder brengen we op de hoogte van deze wijziging.

1.2.7.1 De overstapdag
Wij mogen uw huidige energieleverancier pas informeren over uw overstap vanaf de ingangsdatum. Wilt u ervoor zorgen dat uw energieleverancier hier eerder van op de hoogte is? Neem dan contact op met uw energieleverancier om te melden dat u gaat overstappen met de bijhorende ingangsdatum.

1.2.7.2 Onterechte afschrijving
Hebt u nog een onterechte afschrijving gehad van de oude energieleverancier? Dan kunt u deze afschrijving via uw eigen bank terughalen.

1.2.7.3 Een verhuizing
Verhuist u naar een nieuw adres? Dan zetten wij de ingangsdatum van het energiecontract op de dag van de sleuteloverdracht.

1.2.8 Nog geen energiecontract ontvangen?

In sommige gevallen willen wij gegevens uit het het nationale energieregister met u doorlopen. Hiervan ontvangt u een melding in het controle scherm. Wij vragen u dan om akkoord te gaan met bepaalde wijzigingen. Wij kunnen u ook verzoeken contact met ons op te nemen. In dat geval willen wij eventuele wijzigingen met u bespreken.

1.3 Contractsoorten

1.3.1 Wat is een flexcontract?

Bij het Flexcontract profiteert u van flexibele uurtarieven en kunt u maandelijks opzeggen. Zo kunnen wij u op de meest eerlijke en transparante manier inzicht bieden in uw energieverbruik. Wij willen niets verdienen aan uw energieverbruik. Zo helpen wij u daadwerkelijk te besparen op uw energiekosten. Dit kan alleen wanneer u beschikt over een slimme meter. Hebt u (nog) geen slimme meter, maar wilt u wel graag klant worden? Dan vragen wij meteen een slimme meter voor u aan bij de regionale netbeheerder.

De voordelen van een Flexcontract zijn:

  • U profiteert van flexibele uurtarieven
  • Uw contract is maandelijks opzegbaar
  • U hebt dagelijks inzicht in het energieverbruik en de energiekosten, -besparingen en -verwachtingen
  • U kunt terugleveren aan het stroomnet

 

1.3.2 Wat is een vast contract?

Wij bieden u vaste contracten voor één, twee en drie jaar. Bij een vast contract spreekt u vaste tarieven af. Vaak geldt hoe langer u het contract vast zet, hoe gunstiger de prijs. Het voordeel ontstaat wanneer de energieprijzen stijgen en u uw prijzen vast heeft gezet. U geniet dan langer van goedkope(re) prijzen. Zakken de energieprijzen en hebt u uw prijzen vastgezet, dan wordt het opeens nadelig.

1.3.3 Wat is nu het verschil tussen flexibel en vast?

1.3.3.1 De contractduur
Bij een vast contract kiest u er voor om één jaar, twee of drie jaar lang energie af te nemen bij eenzelfde energieleverancier. Vertrekt u eerder dat dat in het contract is afgesproken, dan riskeert u een opzegboete. De leverancier heeft namelijk wel al energie ingekocht voor de hele contractperiode. Gaat u plotseling verhuizen en hebt u nog een contract lopen? Neem het contract dan mee naar uw nieuwe adres en voorkom een opzegboete.
Een flexibel contract kunt u maandelijks opzeggen. U zit dus nergens aan vast en riskeert zo ook geen opzegboete. Neem daarvoor wel de opzegtermijn van één maand in acht. Bent u van gedachten veranderd en wilt u toch liever een vast contract, dan kunt u de contractvorm altijd wijzigen.

1.3.3.2 De vaste prijzen of flexibele prijzen
Bij een vast contract hanteren wij standaard een normaal- en daltarief. Het normaal tarief is overdag van toepassing en het daltarief in de nacht en het weekend. Deze tarieven veranderen niet tijdens de contractduur. Een vast contract is dus voordelig wanneer de energieprijzen (in de toekomst) stijgen.
Bij een flexibel contract hanteren wij de beursprijzen. Deze prijzen veranderen voor stroom elk uur en voor gas één keer per 24 uur. Het grote voordeel is dat wanneer de energieprijzen dalen, uw energiekosten dalen. Op deze prijsdalingen kunt u uw verbruik slim afstemmen. Hebt u bijvoorbeeld een elektrische auto? Laad deze dan op de goedkoopste momenten van de dag op. Dat scheelt u uiteindelijk ontzettend in de kosten. Wij monitoren deze energieprijzen voor u en geven u inzicht in wat de prijzen vandaag en morgen doen. Zo komt u beslagen ten ijs.

1.4 Contract wijzigen

1.4.1 Kan ik mijn ingangsdatum (startdatum) wijzigen?

Tot twee dagen voor de vastgestelde ingangsdatum van uw contract, kunt u contact met onze klantenservice opnemen om een nieuwe startdatum aan te vragen.

1.4.2 Hoe pas ik het maandbedrag in mijn contract aan?

Wilt u het maandbedrag wijzigen? Dat kunnen wij voor u regelen. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice. Wij bespreken het nieuwe bedrag en de reden(en) van uw verzoek dan met u.

1.4.3 Kan ik mijn energiecontract omzetten naar enkeltarief?

Wilt u liever een energiecontract met een enkeltarief voor stroom? In goed overleg kunnen wij het dubbeltarief (normaal- en daltarief) omzetten naar enkeltarief. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

1.4.4 Wat is de doorlaatwaarde en capaciteit van een energieaansluiting?

Bijna elk huishouden heeft een stroomkabel en een gaspijp naar het huis lopen. Zo’n 90% van alle huishoudens heeft een standaard doorlaatwaarde van 3x25A voor stroom. Tijdens het aanmelden wordt deze automatisch ingesteld. Wijkt uw energieaansluiting af? Dan is het tarief van de netbeheerkosten ook anders.
Voor gas is dit een doorlaatwaarde en capaciteit van G6 (500 t/m 4000 m3 per jaar) voor gas. Hoe dikker de kabel of pijp, hoe groter de doorlaatwaarde. Hoe groter de doorlaatwaarde, hoe meer energie er in één keer binnen kan komen. Dit bepaalt de capaciteit. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de netbeheerkosten zijn.
Het is mogelijk om de doorlaatwaarde van een energieaansluiting aan te passen. Neem hiervoor contact op met uw regionale netbeheerder. Hier zijn doorgaans wel kosten aan verbonden. Wie uw netbeheerder is, kunt u hier terugvinden in het EAN-codeboek.

1.4.5 Waarom verandert mijn jaarverbruik in het energiecontract?

Elke aanvraag controleren wij via het landelijke energieregister op historisch energieverbruik en andere technische gegevens. Op basis daarvan kan er een wijziging van het jaarverbruik plaatsvinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kantoorgebouw dat wordt omgebouwd naar woningen of een inschatting van de netbeheerder bij nieuwbouw. In sommige gevallen is een wijziging van het jaarverbruik onterecht. Wij zijn helaas niet op de hoogte van alle ontwikkelingen per adres.
Is een wijziging onterecht, dan wordt deze direct gecorrigeerd door onze klantenservice. Bent u het dus niet eens met een melding, neem dan direct contact op met onze klantenservice.

1.4.6 Melding meerdere EAN-aansluitingen in de energieaanvraag. Wat nu?

Ontvangt u de melding dat er meerdere EAN-aansluitingen zijn op uw adres, neem dan direct contact op met onze klantenservice. Dan kijken wij met u mee.

Houd de volgende gegevens alvast bij de hand:

  • Volledige leveringsadres Postcode, Huisnummer, Toevoeging
  • De laatste zes cijfers van de stroommeter (lang serienummer onder de barcode)
  • De laatste zes cijfers van de gasmeter (lang serienummer onder de barcode)

 

1.4.7 Hoe kan ik mijn persoonsgegevens wijzigen?

Een aantal gegevens kunt u zélf wijzigen in de online klantomgeving, zoals uw e-mailadres, uw telefoonnummer en het factuuradres.

1.4.7.1 Zo wijzigt u het e-mailadres of telefoonnummer
Log in op uw online klantomgeving en klik op de laatste pagina in het hoofdmenu ‘Account’. Scroll naar beneden en klik op de knop ‘Gegevens wijzigen’. Kies hier voor e-mailadres en telefoonnummer en vul de nieuwe gegevens in. Druk op knop ‘Wijziging opslaan’. U komt terug op uw Account en ziet hier de nieuwe gegevens terug.

1.4.7.2 Zo wijzigt u het factuuradres
Log in op uw online klantomgeving en klik op de laatste pagina in het hoofdmenu ‘Account’. Scroll naar beneden en klik op de oranje knop ‘Gegevens wijzigen’. Kies hier voor factuuradres en vul het nieuwe adres in. Druk op knop ‘Wijziging opslaan’. U komt terug op uw Account en ziet hier de nieuwe gegevens terug.

1.4.7.3 Wilt u andere gegevens wijzigen?
Klopt bijvoorbeeld uw geboortedatum niet? Neem dan contact op met onze klantenservice.

1.4.8 Wanneer verandert mijn aansluitdatum?

De aansluitdatum kan om verschillende redenen worden aangepast. Hieronder staan een aantal mogelijkheden.

1.4.8.1 Het huidige energiecontract loopt nog
De ingangsdatum die u hebt opgegeven ligt voor de einddatum van uw huidige energiecontract. Om een opzegboete te voorkomen, brengen wij u hierover op de hoogte. U kunt vervolgens zélf kiezen of u een eventuele opzegboete van uw huidige energieleverancier wilt riskeren.

1.4.8.1 Sluit mij zo snel mogelijk aan
Bij het aanmelden kunt u kiezen voor de optie ‘Zo snel mogelijk’. Hier geldt een minimale bedenktermijn van veertien dagen. Daar hebt u recht op. Gaat het om een nieuw adres en hebt u nog geen energieleverancier? Dan kunnen wij een spoedaansluiting voor u regelen.