• Building tomorrow through smart energy solutions

EnergieMarke in Voorst

Het dorp Voorst

EnergieMarke in Voorst

De energiecoöperatie EnergieMarke is opgericht door en voor de bewoners van elk dorp om energie lokaal op te wekken en te gebruiken met behulp van een Smart Grid zonnepanelen. Het woord ‘marke’ wordt ook gebruikt om een gebied mee aan te geven dat bij een dorp hoort. Op dit moment is EnergieMarke actief in Voorst en in Ugchelen. Bekijk de website van EnergieMarke voor meer informatie.

EnergieMarke streeft naar een energieneutraal en duurzaam Nederland waarbij we zo snel mogelijk naar 100% groene stroom uit eigen buurt gaan. En dat alles met behoud van onze natuur, landbouw en landelijke vergezichten. EnergieMarke legt namelijk de focus op daken van woningen en bedrijven en is daardoor zelfvoorzienend. Met andere woorden: de zonnepanelen zijn vanaf de grond gezien niet zichtbaar. Geen grote zonneparken die het aanzicht van een natuurgebied belemmeren. In dit artikel vertellen we wat EnergieMarke precies doet en waarom en door wie dit initiatief is opgericht.

Wat is Smart Grid?
Smart Grid is een energieoplossing dat de vraag naar elektriciteit beïnvloedt aan de hand van het actuele aanbod. Doordat duurzame energie wordt opgewekt door externe omstandigheden zoals zon en wind vindt de productie plaats onafhankelijk van de vraag. Door gebruik te maken van de Smart Grid methode kan de vraag beter afgestemd worden op het aanbod. Het zorgt ervoor dat het dorp op termijn zelfvoorzienend kan zijn waardoor men niet meer afhankelijk is van landelijke energieleveranciers en de politiek. HVE staat voor lokaal opwekken, lokaal verbruiken en met zo min mogelijk transport.

Daken gezocht!
EnergieMarke zoekt in Voorst ongebruikte daken om schone zonne-energie op te wekken. Wij vinden het landschap in Voorst te belangrijk om vol te laten zetten met zonneparken. Wij willen eerst de lege daken benutten, want er is op dit moment nog zo veel oppervlakte onbenut. We zijn dus op zoek naar uw dak! Heeft uw huis en/of bedrijf een dak met een afmeting van minimaal 200m2? Dan komen we graag met u in contact! Voor de zonnepanelen die we op uw dak kunnen leggen ontvangt u zelfs een vergoeding.

Een dak in ruil voor vergoeding
Voor niets gaat de zon op! Laten we daar dan ook maar gebruik van maken.. We stellen daarom een vergoeding beschikbaar voor alle bewoners en bedrijven die zijn dak(en) beschikbaar stelt. Wie zijn dak(en) beschikbaar stelt kan rekenen op de volgende vergoeding:

  •  Financiële vergoeding of salderingregeling voor beschikbaar stellen van het dak,
  • Doorlopende overeenkomst voor 15 jaar,
  • En er is geen investering nodig.
  • Maatschappelijk Fonds

EnergieMarke heeft geen winstoogmerk en levert stroom tegen eerlijke energietarieven die concurrerend zijn met landelijke energiemaatschappijen. De winst wordt gestort in het EnergieMarke Maatschappelijk Fonds voor duurzame lokale projecten, zodat hele dorp hiervan profiteert. Een win-win situatie dus!

De gezichten achter EnergieMarke
Voorstenaar en tevens eigenaar van HVE, Tycho Tomassen is een van de oprichters van EnergieMarke. Het bedrijf HVE, gevestigd in Apeldoorn, verduurzaamt onroerend goed voor zowel de korte als de (middel) lange termijn. “EnergieMarke is voor mij persoonlijk een mooi project. Aangezien ik zelf natuurlijk Voorstenaar ben zie ik maar al te graag dat mijn dorp zich inzet voor verduurzaming. Het dak voor mijn woning heb ik dan ook uiteraard beschikbaar gesteld voor de actie.” Aldus Tycho Tomassen.

De andere oprichter van EnergieMarke is Joost van Dongen, tevens ook inwoner van Voorst. Joost is eigenaar van een Business Growth Consultancy en helpt bedrijven aan het optimaliseren van hun sales- en marketingkanalen. “Ik woon nu sinds 2014 in Voorst en ik heb het dorp en de omgeving enorm leren waarderen. Het is prachtig hier en dat moet behouden blijven en draag ik graag mijn steentje aan bij.” Aldus Joost van Dongen.

Interesse? Wilt u EnergieMarke in uw dorp en daarmee baas worden van uw eigen energievoorziening? Neem contact op met Tycho Tomassen van HVE via info@hve-nl.com of neem telefonisch contact op via 055 204 89 30.

Landgoed Beekzicht- Het dorp Voorst