• Building tomorrow through smart energy solutions

Sporthal Sprengenloo – Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn
zonnepanelen

Gemeente Apeldoorn- Sporthal Sprengenloo

In opdracht van de gemeente Apeldoorn, zet Accres zich in voor verduurzaming. Accres beheert en exploiteert maatschappelijk vastgoed in Apeldoorn. Een belangrijke maatregel is dat alle sporthallen moeten worden voorzien van een energiebesparende oplossing. HVE heeft voor de sporthal van Sprengeloo aan de Sprengenweg een zonne-systeem ontworpen, geleverd en geplaatst. Daarnaast heeft HVE een bijdrage geleverd aan energiebesparende maatregelen, door LED-verlichting te plaatsen. Daarmee is het verbruik met maar liefst 55% teruggedrongen.

De klantvraag

Voor de sporthallen in Apeldoorn, waaronder Sprengeloo aan de Sprengenweg, was gebouwenbeheerder Accres op zoek naar een energiebesparende oplossing voor verduurzaming. De desbetreffende sporthal heeft een oppervlakte van 1060 m2 (44,2 m x 24 m) en wordt ingezet als sport-, markt- en evenementenhal. HVE heeft hiervoor een plan geschreven waarin er ‘out of the box’ gedacht mocht worden. Uit de verschillende oplossingen die we hebben voorgesteld, heeft Accres ons gekozen als partner voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak en het plaatsen van LED-verlichting in de sporthal.

De oplossing

De ‘normale’ verlichting (100 armaturen) in de sporthal is vervangen door 8960 watt LED-verlichting van Lumeco. Door deze maatregel is het verbruik in de veelgebruikte hal met maar liefst 55% teruggedrongen.

Op het dak zijn 86 zonnepanelen geplaatst met een opgesteld vermogen van 23.650 Wp, wat gelijk staat aan 19.000 kWh voor eigen energiebehoefte.

Het resultaat 

De LED factor halveert het stroomverbruik in de sporthal. De gemeente Apeldoorn zet met deze energiezuinige oplossing een stap in de goede richting naar verduurzaming. De 86 zonnepanelen die we op het dak hebben gelegd zijn binnen 5 jaar terugverdiend en de sporthal zal hiermee volledig in haar eigen energiebehoefte voorzien.

Samenvatting

Volgens de Gemeente Apeldoorn moet er de komende jaren meer energie uit duurzame bronnen komen. Dus de wens is om meer energie uit zon, wind, biomassa, oppervlaktewater, rioolwater etc. op te wekken. De sporthal van de Sprengeloo voldoet door de LED verlichting en de zonnepanelen op het dak aan deze wens en is klaar voor de toekomst!

zonnepanelen
zonnepanelen