• Building tomorrow through smart energy solutions

Vastbouw – Appartemententcomplex

Haarlem

ESCo voor 30 appartementen en zorgstudio’s in Haarlem -Vastbouw

Vastbouw heeft in samenwerking met zorginstelling SIG 29 energieneutrale appartementen in Haarlem ontwikkelt. Hiervan zijn 17 energieneutrale studio’s voor SIG gerealiseerd en deze worden verhuurd aan cliënten. De zorginstelling SIG is een kleinschalige, professionele organisatie voor ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking en/of stoornis uit het autistisch spectrum in Midden- en Zuid-Kennemerland. De overige 12 energieneutrale appartementen zijn in eigen beheer van Vastbouw Vastgoed in de verkoop gezet. Inmiddels zijn alle appartementen verkocht. 

De klantvraag

Vanaf 1 juli 2020 gelden de BENG-eisen voor alle nieuwbouw. Dit houdt in dat alle vergunningen voor nieuwbouwprojecten, zowel woningbouw als utiliteitsbouw moeten voldoen aan de eisen voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG). Vastbouw Haarlem zet in op duurzaam wonen door energieneutrale woningen te bouwen. Wij van HVE hebben meegedacht over de juiste oplossingen voor dit mooie nieuwbouwproject in Haarlem. 

De oplossing

De appartementen en studio’s zijn energieneutraal gemaakt door HVE. Op het dak zijn er 136 PV zonnepanelen geplaatst. De appartementen zijn zogenaamde EPC 0 woningen, wat wil zeggen dat ze grotendeels voorzien in hun eigen energiebehoefte en dat ze niet zijn aangesloten op het gasnetwerk.

HVE heeft de appartementen en studio’s voorzien van de volgende elementen:

  • 136 PV panelen 360 Wp per paneel / opgesteld vermogen 48.960 Wp.;
  • 7 PV panelen per koopappartement;
  • 3 PV panelen per studio van SIG; 


Het resultaat 

De kopers van de appartementen betalen een huurbedrag voor de installatie en kunnen daardoor minstens 15 jaar lang gebruik maken van de energie wat de PV panelen opwekken. Dit wordt in ESCo-vorm gedaan. Energie wat niet wordt gebruikt gaat terug het net in en daar krijgen de bewoners een vergoeding voor. Uitgaande van 7 PV panelen á 360 Wp per koopappartement is er 2.520 Wp aan vermogen geïnstalleerd. Dit wekt ongeveer 2.142 kWh per woning op. 

Samenvatting

Energiezuinig wonen is de toekomst. De appartementen en studio’s van Vastbouw in Haarlem zijn behoorlijk toekomstbestendig omdat ze grotendeels zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie. De in totaal 136 PV panelen geleverd door HVE met een opgesteld vermogen van 48.960 Wp zorgen ervoor dat dit project volledig voldoet aan de duurzaamheidseisen voor nieuwbouw.