• Building tomorrow through smart energy solutions

Bart Luyten

Wie is Bart Luyten eigenlijk?

Na een jarenlange loopbaan bij diverse installateurs, Wolter en Dros en Hamer nu werkzaam bij HVE in advies, ontwikkeling en onderzoek. Een bewuste keuze om een bijdrage te kunnen leveren aan duurzamere wereld. Door de Russische invasie in Oekraïne en de stijgende energieprijzen is mijn blik op het energiegebruik volledig veranderd.

Jarenlang was voor mij de aardgasketel de standaard, aardgas is gemakkelijk aan te leggen en met kleine diameters zijn er grote vermogens te realiseren. Waarom dan toch een warmtepomp die meestal in aanschaf kostbaarder is. Thuis eens gaan rekenen met de energieprijzen en subsidies en de installatie ontworpen en berekend. Ik heb drie kleinere warmtepompen geïnstalleerd en daarna vele uren lopen monitoren. Gekeken hoe de warmtepompen reageren op veranderende volumestromen, instellingen in de regelingen en hoe het huis reageert. Hierna de smaak te pakken gekregen en hierdoor geheel de smaak van duurzaamheid gekregen. PV panelen geïnstalleerd en een zonneboiler en nu bezig met een thuisbatterij. Leuk om te doen maar ook leerzaam, het gaat verder dan een mooie glimmede reclamefolder.

Ik ben overtuigd dat we het fossiele gebruik van brandstoffen moeten beperken. Het is erg bijzonder dat we olie en gas uit de natuur halen en dit stomweg verbranden. Er is zoveel energie voorhanden uit de zon, bodem en wind. Voor elke toepassing zitten er voor en nadelen maar in dit tijdperk van robotisering is het steeds eenvoudiger om vraag aanbod en buffering op elkaar te gaan afstemmen. Energiebuffering met een bodemenergiesysteem is een beproefd systeem maar veel mensen is het onbekend hoe het nu precies werkt. Accusystemen zowel thermisch, PCM als elektrisch met op het juiste moment laden en ontladen kunnen we de energievraag verminderen en meer balanceren.

Werken bij HVE

Ik werk in een erg leuk team, waar we gewoon tegen elkaar doen. Collega’s zijn ambitieus en hebben allen een duurzame missie. Hiërarchie kennen we niet en juist creatief denken en brainstormen staat hier voorop. Ook maken we van elkaars kennis gebruik. Wat de ene collega niet weet daar heeft de andere juist een jarenlange ervaring in. Zelf heb ik een hele praktische ervaring door jarenlange werkervaring bij installateurs, naast het conceptuele denken bekijk ik altijd of oplossingen ook uitvoerbaar zijn. Uiteindelijk moet het immers wel te realiseren en te onderhouden zijn.